Met hardere sancties help je niemand aan het werk

17 februari 2025  - Persbericht  - Werkloosheid
Image
werloosheid

De Vlaamse regering wil met haar nieuwe sanctioneringsbeleid sneller en zwaarder optreden tegen werkzoekenden. Volgens het Vlaams ABVV schiet dit actieplan in de praktijk haar doel voorbij. ‘Als je werkzoekenden strenger bestraft, duw je hen uit de arbeidsmarkt in plaats van hen dichter bij duurzame tewerkstelling te brengen,’ stelt algemeen secretaris van het Vlaams ABVV, Miranda Ulens.

De Vlaamse regering wil met haar nieuwe actieplan voor sanctionering sneller en zwaarder optreden tegen werkzoekenden. Maar dragen strengere straffen werkelijk bij aan duurzame tewerkstelling? Vlaams minister van Werk Zuhal Demir stelt dat dit plan een ‘sluitstuk’ is dat bemiddeling naar werk moet ondersteunen.

"Maar met sanctioneren om te sanctioneren bereik je niets. Dat heeft een kortetermijneffect, maar leidt op lange termijn niet tot duurzame tewerkstelling. Integendeel, het duwt mensen richting precaire jobs waarna ze vaak opnieuw in de werkloosheid belanden. Het is een boemerangbeleid waar niemand echt bij gebaat is," stelt Miranda Ulens.

Minister Demir voert de druk verder op door sneller de zwaarste sanctie toe te passen. De VDAB kan werkloosheidsuitkeringen schorsen van 4 tot 52 weken, afhankelijk van de overtreding en de voorgeschiedenis. De regering wil deze keuzevrijheid afschaffen en VDAB verplichten om bij een nieuwe overtreding na een sanctie direct een schorsing van 52 weken op te leggen. Dit betekent dat werkzoekenden een jaar lang worden uitgesloten.

Daardoor verliezen mensen niet alleen hun inkomen, maar ook de verplichting tot VDAB-begeleiding, waardoor hun afstand tot de arbeidsmarkt alleen maar toeneemt. Dit vergroot de financiële en sociale onzekerheid. Overmatige straffen werken averechts: sanctioneren is geen activeren.

Soloslim Demir

Werkzoekenden krijgen voortaan slechts vijf dagen om op een sollicitatieopdracht te antwoorden. Dit dwingt hen om haastig en vaak minder goed voorbereide sollicitaties in te dienen, wat de kans op succes verkleint. Werkgevers zitten niet te wachten op kandidaten die enkel solliciteren om aan een verplichting te voldoen, zonder reële kans op aanwerving. VDAB wil sollicitatiefeedback systematisch registreren, maar er is geen garantie op objectiviteit. Werkgevers geven zelden echte redenen voor afwijzing, en werkzoekenden krijgen geen inzage of weerwoord. Dit roept vragen op over privacy, transparantie en eerlijke behandeling.

Miranda Ulens: "Bovendien wordt dit plan zonder overleg doorgeduwd. Dat is ronduit problematisch. De werkloosheid wordt betaald door middelen die werknemers en werkgevers bijdragen. Het normatieve kader vloeit voort uit het akkoord over hoe middelen beheerd worden. Elke vorm van aanpak moet overlegd worden door de sociale partners in de Raad van Bestuur van VDAB, niet een solobeslissing van minister Demir. Als we de VDAB echt als een autonome instelling beschouwen, dan moeten we haar ook als dusdanig laten functioneren."

Het Vlaams ABVV roept de Vlaamse regering en VDAB op om in te zetten op intensieve begeleiding en kwalitatieve bemiddeling in plaats van een strafbeleid dat mensen uit de arbeidsmarkt duwt.

Gerelateerde nieuwsberichten

werknemer, arbeider, vrouw
Vlaams Industrieplan: Niets over werknemers zonder werknemers.
18 maart 2025
Lees meer
Miranda Ulens
Eerst besparen, dan pas nadenken?
04 maart 2025
Lees meer
werloosheid
Met hardere sancties help je niemand aan het werk
17 februari 2025
Lees meer